Maak je eigen vlierbloesemsiroop

Overal in Buytenhout staat de vlier mooi in bloei. Wist je dat je heerlijke siroop kunt maken van de bloemschermen? Werp een blik op dit recept en je bent klaar om te gaan plukken en proeven!

Ingrediënten

25 stuks vlierbloesemschermen of meer
1 citroen
1 kilo suiker per liter water
Instructies

Schud de vlierbloesem voorzichtig uit zodat eventuele beestjes eruit vallen. Let op: niet onder de kraan afwassen!

Doe de vlierbloesem in een grote pan of bak en zet net onder water. Laat dit 24 uur staan.

Zeef het mengsel eerst door een fijne zeef en daarna door een kaasdoek. Vang het vocht op. Gooi de bloemen weg. Meet af hoeveel vocht je dan over houdt. Per liter vocht weeg je een kilo suiker af.

Doe het vocht met de suiker, schil van de citroen en het citroensap in een pan en breng dit rustig aan de kook. Laat dit rustig pruttelen tot alle suiker is opgelost. Verwijder de citroenschil en giet de siroop in een schone weckfles en sluit af.

Bewaar de siroop op een droge en koele plek. Na openen bewaren in de koelkast.