Gewonde dieren uit het wild worden opgevangen door honderd vrijwilligers

Voor dit verhaal bezochten we de Wildopvang Zuid-Holland. Een ziekenhuis voor dieren waar hard wordt gewerkt door een hoop vrijwilligers. We interviewden de bestuursvoorzitter Willeke. Ze vertelt ons onder andere over hoe wij de wildopvang kunnen steunen én hoe we in de eerste plaats kunnen voorkomen dat dieren gewond raken.

Willeke ontvangt ons in de egelzolder, een kleine zolder vol plastic bakken met in iedere bak een egel. Nu is het hier rustig vertelt ze maar in het najaar staat het hier helemaal vol, zelfs ons kantoortje staat dan bomvol met egelhokken. We kijken of er een egeltje wakker is dat op de foto wilt, maar dat willen ze niet want het zijn nachtbeestjes. We beginnen het interview over deze bijzondere organisatie:

Wat doet de Wildopvang Zuid-Holland?

De Wildopvang vangt dieren op die ziek, gewond of verweesd zijn geraakt. Dat zijn heel vaak dieren die door menselijk handelen in de problemen zijn geraakt. We krijgen nu bijvoorbeeld veel vogels binnen die een vishaak in de bek hebben of met visdraad om de poten heen. Egeltjes die ziek zijn omdat ze geen insecten meer kunnen vinden omdat alle tuinen zijn betegeld. Haasjes die in het veld liggen en door een hond worden meegenomen, vogeltjes die worden thuisbezorgd door een kat, noem maar op. Nou die komen hier terecht. Wij zorgen dat ze weer herstellen, genezen, groot en sterk worden en laten ze dan weer vrij weer de natuur in. Jaarlijks vangen we ruim 4000 dieren op.

vrijwilligers werken in de opvang en rechts een duif
Het verkeerde beeld dat mensen soms hebben is dat wij hier dieren knuffelen. Maar wij zijn echt een ziekenhuis. Het is een enorme hoeveelheid aan medische zorg die we bieden. En het gaat om wilde dieren dus die je knuffel je niet.

De Wildopvang bevindt zich in Buytenhout, komen er veel dieren uit dit gebied bij jullie terecht?

We vangen dieren op uit 66 gemeentes. Veel komen uit stedelijke gebieden maar ook een hoop uit Buytenhout. Er bellen vaak wandelaars die dan wat hebben gevonden. De afweging is dan gaan we er zelf naartoe met de elektrische bakfiets of nemen we contact op met de dierenambulance. Soms komen mensen ze zelf brengen met de fiets of wandelend. Je kunt de wildopvang altijd bellen voor advies wanneer je een gewond dier vindt of wanneer je je zorgen maakt om een dier.

jonge zwaluwen en egel in hok
Wat we merken is dat we steeds meer haasjes krijgen uit de regio. Daar zijn we wel blij mee want haasjes staan op de rode lijst. Nog maar 40% van het aantal hazen is in leven ten opzichte van 20 jaar geleden. Als we veel haasjes krijgen uit een gebied is het een zorgpunt maar het betekent ook dat het goed gaat met het aantal hazen in de regio.

Wat we merken is dat we steeds meer haasjes krijgen uit de regio. Daar zijn we wel blij mee want haasjes staan op de rode lijst.

Wat was jullie meest bijzondere patiënt?

Ja elk dier is natuurlijk bijzonder. Maar dit jaar hebben we een bever opgevangen. We werden gebeld na sluitingstijd omdat er een bever uit de zee was gehaald. Nou bevers horen niet in de zee maar die was dus ergens bij Katwijk verkeerd afgeslagen. Het was een mannetje dat waarschijnlijk op zoek was naar een eigen territorium om zich te vestigen. Hij was gewond aan z’n staart en zat onder het bloed. Een indrukwekkend dier! 20 kilo zwaar en enorme tanden waar die zo je vinger mee kan afbijten. We hebben heel veel wilgentakken moeten zoeken. Die gingen erdoorheen met kilo’s per dag. Op een gegeven moment was de bever goed hersteld en toen hebben we hem vrijgelaten. Ik mag officieel niet zeggen waar maar hij is in de buurt gebleven!

Op de website kun je dieren ‘adopteren’ wat houdt dat in?

Je kunt de dieren bij ons adopteren, dit is een symbolische adoptie. Egeltjes bijvoorbeeld die moeten allemaal naar de dierenarts, ze krijgen speciaal kattenvoer, medicatie en ze moeten ontwormd worden. Dat zijn allemaal kosten die bij ons komen te liggen. Door een dier te adopteren help je ons deze kosten te dekken. Je krijgt thuis een heel leuk pakketje toegestuurd, wat echt heerlijk is om uit te pakken. Dus je kunt een adoptie ook heel goed cadeau doen. Bekijk hier de adoptiemogelijkheden.

Je krijgt thuis een heel leuk pakketje toegestuurd, wat echt heerlijk is om uit te pakken. Dus je kunt een adoptie ook heel goed cadeau doen.

We hebben behoefte aan drie dingen voor de opvang. De eerste is ruimte, onze opvang is 30 jaar geleden gebouwd voor 350 dieren per jaar. Vorig jaar hebben we 4300 dieren opgevangen. Dus we hebben chronisch ruimtegebrek. Ook hebben we chronisch geldgebrek, want we worden niet betaald door gemeentes of overheid. We krijgen maar een kleine subsidie waarmee we 14 procent van de kosten betalen. En als laatste kunnen we ook altijd meer vrijwilligers gebruiken. We hebben een flink team van wel 100 vrijwilligers, die zijn bezig met het verzorgen en voeden van de dieren, het schoonmaken van de hokken, we hebben pleegouders die dieren meenemen om ze s’nachts te voeden maar ook hebben we klussers en taxichauffeurs. Je kunt je aanmelden op de website als vrijwilliger.

Hoe voorkomen we dat dieren naar de opvang moeten?

Een oproep aan vissers is, ruim je rotzooi op. En dat geldt eigenlijk voor iedereen, laat je afval niet zwerven! Dieren hebben er last van en raken er helemaal in gewikkeld. We krijgen letterlijk dieren binnen in verpakkingen. En doe geen gras maaien in de avond! Veel mensen zetten ‘s avonds hun zelfrijdende grasmaaier aan en daardoor ontstaan een hoop slachtoffers. Egels gaan ‘s avonds op pad en rollen zich op als ze gevaar zien. De grasmaaier rijdt gewoon door en hakt de ruggetjes van de egels open. Deze verwondingen overleven ze vaak niet. Als mensen gras willen maaien laat ze dat dan overdag doen, dan slapen de egels op een veilig plekje waar de grasmaaier niet bijkomt.

Wil je meer voor de dieren doen? Haal dan wat tegels uit je tuin en gooi er aarde en plantjes in. Hoe meer insecten hoe beter het is.

Wil je meer voor de dieren doen? Haal dan wat tegels uit je tuin en gooi er aarde en plantjes in. Hoe meer insecten hoe beter het is. Dan hebben de egels te eten, komen er vogels op af. Rupsjes, dat is alleen maar goed! Een bakje water buiten zetten is ook heel erg nodig voor egels en vogels. Elke dag ook even schoonmaken want stilstaand water levert bacteriën op daar worden ze weer ziek van. Verder is het goed om als je egeltjes in de buurt hebt wat kattenvoer te strooien. Dus maak je omgeving diervriendelijk, zelfs al heb je alleen een balkon. Hang een voederbakje op of plant een vlinderstruik