Geuzegroen, een voedselbos voor de buurt en de beesten

De Nieuwe Driemanspolder heeft een piepjong voedselbuurtbos, een eetbaar bos voor mens en dier van 2,7 hectare groot, net aangeplant! We spreken de initiatiefnemers Klaartje Jaspers en Astrid van Beek over hun plannen en dromen voor deze bijzondere plek.

“Een voedselbuurtbos is een term die we zelf hebben bedacht, zegt Klaartje. “Een voedselbos voor de buurt. We hebben hier verschillende woonwijken om de Nieuwe Driemanspolder heen en wij denken dat daar een hoop mensen wonen die weleens een biologisch appeltje zouden willen plukken, en dat dan niet te duur.”

Dat was een belangrijke reden voor Klaartje en Astrid om met Voedselbos Geuzegroen te beginnen, biologisch eten betaalbaar maken. Maar ook willen ze oude rassen bewaren, mensen samenbrengen, meer biodiversiteit creëren en aan een gezonde bodem bouwen en dat kan allemaal met een voedselbos.

Maar wat is dat dan precies, een voedselbos? Een voedselbos is een eetbaar bos ontworpen en aangeplant door de mens, volledig geïnspireerd op principes uit de natuur. Een voedselbos bestaat uit minstens zeven lagen, denk aan planten met eetbare wortels onder de grond, een kruidenlaag, een laag met kruipende planten, een struiklaag, een laag met klimplanten, een laag met lage bomen en een toplaag met hoge bomen. Al die verschillende lagen moeten met elkaar gaan samenwerken, net zoals in een natuurlijk ecosysteem.

Klaartje geeft een voorbeeld van zo’n samenwerking: “Stel je hebt een kersenboom, en je wilt ook weleens wat kersen eten in plaats van dat alles opgegeten wordt door de vogels. Dan zet in je in het ontwerp een hogere boom achter de kersenboom zodat daar een roofvogel in komt. Die roofvogels houden lijsters uit de kersenboom en zo heb je als mens ook nog wat te plukken. Uiteindelijk kun je dan door dit slimme ontwerp de vruchten plukken zonder er veel werk voor te hoeven verrichten.”

Over een jaar of vijf zul je goed de structuren gaan zien van het voedselbos, en als het goed is kan er dan ook een hoop geoogst worden. “Dit jaar hadden we ook al 5 appels!” zegt Astrid lachend. Het bos is eigenlijk opgesplitst in twee delen.Het eerste deel is het buurtbos waar buurtbewoners kunnen plukken en waar ook culturele activiteiten zullen gaan plaats vinden. Denk aan het delen van bepaalde technieken en vaardigheden, zo als medicinale planten toepassen of overleven in de natuur. Het tweede deel van het voedselbos wordt het beestenbos genoemd. Daar worden ook eetbare soorten geplant, maar dat deel wordt meer met rust gelaten en de natuur mag daar haar gang gaan.
Wil jij voedselbos Geuzegroen bezoeken? Dat kan! Klaartje: “Het voedselbos is nog jong, dus het is goed kijken voor mensen die het nog niet kennen. Maar vraag vooral om een rondleiding dan vertellen wij graag het verhaal en helpen we je het toekomstige voedselbos te zien!” Ook wordt er elke twee weken een meewerkdag georganiseerd waarop je de handen uit de mouwen kunt steken om een steentje bij te dragen aan het buurtvoedselbos.