Op pad met boswachter Lisa

Om de natuur van Buytenhout beter te leren kennen spreken we af met Lisa Wassenaar, boswachter publiek bij Staatsbosbeheer. Op een vroege herfstige morgen ontmoeten we elkaar bij het Bieslandse Bos en pikken één van de vele wandelroutes uit.

We beginnen onze wandeling en lopen richting speelbos de Biesbush. Al gelijk valt het op dat er zo vroeg in de morgen een hoop merels actief zijn. Lisa vertelt dat er ook een hoop winterkoninkjes en roodborstjes te zien zijn in deze tijd van het jaar. Onderweg komen we ook verschillende kool- en pimpelmeesjes tegen die vrolijk heen en weer vliegen.

Lisa vertelt dat De Balij en het Bieslandse Bos in het bezit van Staatsbosbeheer zijn. Ook beheert Staatsbosbeheer in opdracht van de gemeente Pijnacker-Nootdorp de Dobbeplas en Wandelbos Laakweg bij elkaar een aanzienlijk stuk van Buytenhout. “Buytenhout is meer een recreatiegebied dan een natuurgebied” legt ze uit. Op de vraag of er wel natuurgebieden zijn in Buytenhout antwoord ze: “Het krekengebied is een rustplek voor vogels en ook heb je de Scheg in de Balij. Officieel is dat ook recreatiegebied maar we bieden daar meer ruimte voor de natuur. Je zou het kunnen zien als de groene kern van Buytenhout.”

Judas oor, deze paddenstoel ziet eruit en voelt aan als een mensenoor! Groeit vooral goed op vlierstruiken.
We komen aan bij een mooi klein meertje. “Veel mensen kennen deze plek niet”. Hier leven libellen, eenden, ganzen, maar het is ook een perfect plekje voor de ijsvogel. Die zijn verderop ook vaak te vinden tussen de wortels van omgevallen boomstammen. Ijsvogels graven namelijk in zanderige of lemige steile oeverranden om daar vervolgens nesten in te maken.

We lopen verder door het Bieslandse bos. “Het is hier erg nat, dat is typisch voor Buytenhout. Het is veen- en kleigebied en het veen is afgegraven. Er groeien hier voornamelijk wilgen essen en populieren.” Veel bomen hier lopen richting het einde van hun leven aan daarom wordt er een variatie van bomen struiken bijgeplant. “Ook experimenteren we vast met bomen die bestendig zijn tegen klimaatverandering.”

links slootje met eenden rechts 2 boomstammen (speelaanleiding)
In het Speelbos de Biesbush zijn een paar speeltoestellen, maar er wordt voornamelijk met speelaanleidingen, zo worden kinderen aangemoedigd hun eigen fantasie te gebruiken.
We komen aan bij het amfitheater hier vinden excursies en workshops plaats en soms ook voorstellingen. In geval van dat laatste ligt er een vlot in het water als podium. De bankjes van het theater zijn mooi begroeid met hondsdraf en klauwtjes mos. “In de zomer is deze tribune net een rotstuin!”

“Wat gaaf is dat het ondanks dat Buytenhout zo’n druk bezocht gebied is hier toch bijzondere diersoorten hun weg weten te vinden. Zo leeft er een bever in Buytenhout en ook is er wel eens een otter op bezoek. Daarnaast zijn er boommarters te vinden!” vertelt Lisa enthousiast.

Ook deelt de boswachter dat ze nog op zoek is naar vrijwilligers voor het *hulp-boswachterprogramma. “We zoeken mensen die goed zijn met kinderen en het leuk vinden om met kleine ‘hulpboswachters’ op pad te gaan oa hier in het Bieslandse Bos. Deze activiteiten gaan op zaterdagen plaatsvinden. Natuurkennis is geen vereiste, dat leer je wel zodra je vrijwilliger bij ons wordt!”

Na een fijne wandeling van een uurtje komen we bijna weer aan op de parkeerplaats. Plotseling zien we een buizerd opvliegen, of is het een havik? Hij blijft in de buurt zitten op een tak waar we hem goed kunnen bekijken. “Het is een buizerd” Na wat fotootjes te hebben gemaakt lopen we weer verder want we willen zijn ontbijt niet verstoren.

Tot zover de ochtendwandeling in het Bieslandse Bos met boswachter Lisa. Ook zin gekregen om te wandelen? Je kunt verschillende mooie routes kiezen die door het Bieslandse Bos lopen.

*Mail naar hofvandelfland@staatsbosbeheer.nl om je aan te melden als gids voor het hulp-boswachterprogramma.