Afbeelding
beestje vergroot

Expositie: Eén vierkante meter natuur

Dit heb je nog nooit gezien. Vergeet de stoere leeuwen, vergeet de zeehonden en vergeet ook die schattig spelende hondjes maar. In Duurzaamheidscentrum De Papaver in Delft ontdek je vanaf 15 februari dieren die véél indrukwekkender zijn. Ze zijn onzichtbaar klein en ze doen dingen die je niet voor mogelijk houdt. Duizenden springstaartjes in een vierkante meter grond of beerdiertjes die bij diepvriestemperaturen gewoon doorleven. Ze bestaan! Gewoon buiten en bij iedereen in de tuin.

Wat normaal onzichtbaar is, is nu op nagelscherpe foto’s en films te zien in deze expo. ‘Eén vierkante meter natuur’ heet deze expositie. Het is een wonderbaarlijke microscopische ontdekkingstocht door de natuur van de polder. Met dank aan het Nederlands Genootschap voor Microscopie en Duurzaamheidscentrum De Papaver die deze tentoonstelling samen hebben gemaakt.

Op deze expositie kan je ook zelf door microscopen kijken. En er zijn verbazingwekkende films te zien. Van barende watervlooien bijvoorbeeld en van klokdiertjes die in de sloot zo hard met hun ‘armpjes’ wapperen dat het eten vanzelf hun mini-maag binnenstroomt. 

Workshop ‘Het microscopie-circus’

Doe op 5 maart en/of 2 april mee aan de workshop ‘Het microscopie-circus’. Bij de expositie één vierkante meter natuur biedt het Nederlands Genootschap voor Microscopie (NGVM) twee workshops aan. We noemen ze circus-workshops, omdat er een gevarieerd en uniek kijkspektakel aan bod komt.

In De Papaver kan je actief en passief aan de slag met de microscoop. Om het thema te onderstrepen, ligt er in de grote exporuimte op een zeiltje een flinke hoop aarde uit de omgeving. Je kan daar schepjes van bestuderen onder opgestelde stereomicroscopen. Wat je vindt, wordt verder bekeken onder doorlichtmicrosopen.

Het circus biedt acht mini-voorstellingen aan

1 –        Aarde

2 –        Riet en gras

3 –        Brandnetels en dovenetels

4 –        Springstaartjes, nematoden en beerdiertjes

5 –        Watervlo, muggenlarf, raderdiertjes en plankton

6 –        Mos en korstmos

7 –        Dwarsdoorsneden van een worm (zijn kant-en-klare preparaten van)

8 –        Vruchtbeginsels en stuifmeel

De specialisten van het NGVM helpen je met nuttige informatie, assisteren bij het kijken en waar mogelijk of wenselijk bij het maken van een preparaat.

Praktische info

De workshop kost € 3 per persoon voor de acht mini-voorstellingen. Elke deelnemer krijgt een knipkaart en bij elk van de 8 ‘voorstellingen’ kan je een knip krijgen. Bij een volle knipkaart, krijg je het felbegeerde Vierkante Meter Natuur-diploma van De Papaver en het NGVM. Aan de workshop kunnen alle leeftijden meedoen!

Data en tijden:

  • zondag 5 maart van 13.00 tot 16.00 uur (voorjaarsvakantie)
  • zondag 2 april van 13.00 tot 16.00 uur (tijdens de lentefair)

De workshop is een inloopworkshop. Advies is om vóór 15.00 uur te komen om niets te missen. 

"een wonderbaarlijke microscopische ontdekkingstocht door de natuur van de polder"
Begin datum
15 februari 2023, 10:00
Einddatum
14 juni 2023, 16:30
Kosten
Gratis